3 mei 2024

Amorforte

Alles voor uw lichaam…

Hoe gaat een vaginacorrectie in zijn werking?

Een vaginacorrectie, ook wel een schaamlipcorrectie of schaamlipverkleining genoemd verkleint de afstand tussen de buitenste en de binnenste schaamlippen. Een vaginacorrectie kan uitgevoerd worden omdat een vrouw dit mooier vindt of omdat zij ongemak en pijn ervaart door te grote binnenste schaamlippen. Vooral bij activiteiten zoals paardrijden, fietsen en vrijen kan dit pijn veroorzaken. Maar ook strakke kleding en bepaalde stoffen kunnen snel een geïrriteerde huid veroorzaken wanneer de schaamlippen te groot zijn. Maar hoe ziet zo een behandeling er dan uit en brengt dit risico’s met zich mee? Vragen waar wij antwoord op gaan geven zodat jij zometeen precies weet of een schaamlipcorrectie voor jou een goed idee is.

Waar begint de behandeling mee?

Een schaamlipcorrectie van de binnenste schaamlippen is vaak een behandeling van één dag en duurt vaak niet lang, vaak maximaal één uur. Van te voren bepaalt de chirurg of de gynaecoloog hoeveel huid er verwijdert dient te worden. Uiteraard in overleg met de patiënt. De behandeling vindt plaats onder plaatselijke of algehele verdoving. Eerst worden dan de benoemde delen verwijderd waarna de bloedvaten eromheen dichtgebrand worden. Een behandeling waarbij de buitenste schaamplippen gecorrigeerd worden verloopt grotendeels hetzelfde. Echter worden hierbij de buitenste schaamlippen deels verwijderd. Hierna wordt er echter wel vaak een hechting geplaatst. Beide ingrepen zijn pijnloos en verlopen dus relatief spoedig waardoor je op de dag zelf naar huis kunt.

Nazorg na een vaginacorrectie

Na de operatie zijn de schaamlippen uiteraard geïrriteerd, pijnlijk en opgezwollen. Tevens kan het zijn dat je wat bloed verliest. De eerste paar dagen zal dit waarschijnlijk toenemen. Na één tot twee weken zullen de grootste zwellingen en bloedingen waarschijnlijk verdwenen zijn en kun je weer meer doen. Na ongeveer zes weken zullen de meeste klachten weg zijn en kun je alles weer doen. Wel zul je het beste resultaat vaak pas na zo’n drie tot vier maanden zien. De littekens die overblijven na de behandeling zijn vaak niet heel erg zichtbaar en enkel wanneer de benen gespreid zijn. Bij een verkleining van de buitenste schaamlippen vallen deze echter weg in de overgang naar de schaamlippen. 

Eventuele extra behandelingen ter aanvulling op de vaginacorrectie

Sommige vrouwen kiezen er ook voor om een vaginacorrectie te laten uitvoeren in combinatie met een clitoriskapcorrectie of een perineum huidcorrectie. Bij de clitoriskapcorrectie zullen overtollige huid aan de weerskanten van de clitoris verwijderd worden. De clitoris zelf wordt niet aangetast. Bij een perineum huidcorrectie, dit is de huid tussen de anus en de vagina. In sommige gevallen is hier ook overtollige huid aanwezig. Deze kan in dit geval met een perineum huidcorrectie verwijderd worden. Hierdoor is deze huid meer in balans met de huid nabij en rondom de vagina. Deze ingrepen kunnen vaak tegelijkertijd met de vaginacorrectie uitgevoerd worden. Maar vraag voor meer informatie na bij je chirurg of arts.